torsdag 12 januari 2012

En lampa... ala Ida H designe!

Önskade sig en utav mina småsystrar i julklapp. Hon ville ha en "Speciell", inte en vanlig takplafond eller "boll". Annars hade jag fria händer.

Då min syster är väldigt "Girly" av sig och älskar rosa och "fina" saker...så var jag ganska säker på att den skuller bli hyyyyber-flickig. Men jag hade ingen som helst aning om HUR eller VAD den skulle föreställa eller se ut.
Jag surfade en massa på nätet å sökte inspiration. De flesta DIY (Do it yourself) lamporna är antingen risbollar av olika slag, eller upp och nervända saker som lampskärmar, så som blomkrukor, hinkar, mm. Inget jag gick igång på speciellt mycket alls. Hittade endel dyra design lampor som var uppbyggda av dic blommor och fjärilar och formade låååånga fina lampor. Men inget jag kände att jag orkade ge mig på att efterapa utan speciella stansar..
Men så efter många veckors sökande om kvällarna, så hittade jag en blogg där en mamma hade gjort en lampa till sin dotters rum. Hon hade använt tyll, mycket tyll-tyg och knutit fast runt en mindre lampskärm, så det såg ut som en kjol. Och genast föddes en ide hos mig. Jag skulle göra en kjol-lampa av något slag. .. tyll lampan hon hade gjort i bloggen, fick mig att assosiera till Carrie i "Sex and the city". Och jag fick en ide att göra en kjollampa med hennes överkropp över, så det blev som en hel Carrie-lampa. Genast rotade jag igenom mina tyg förråd after tyll, men hade inget alls hemma. *Suck* Började leta efter en lämplig bild på Sarha Jessica Parker, men hittade INGEN. *dubbel suck*. Min nyinspirerade energi damp rätt ner i golvet. Jag gav upp igen..
Men så var jag på secondhand affären och kikade på vilka typer av lampor som såldes där. HIttade en guldgul plysh lampa med vågig fransig underkant. 25 spånn bara, så jag slog till. Väl hemma disikerade jag lampan och hängde upp den i dörrhålet till mitt pysselrum. Där hängde den i någon vecka innan jag kom på hur jag skulle göra. Undertiden fortsatte jag att leta bilder på "Carrie" men utan lycka. Tillsut kom jag på att jag kunde ju göra en person-lampa av vem som helst. Funderade lite på vilka skådisar å musicer Emma gillade, å började leta runt. PLötsligt hittar jag denna "klockrena" bilden på Jessica Alba, ringer Jocke å ber han skriva ut på A3, 2ex. Å så började jag planera...men det mesta gavsig under "tillverkningens" gång.

Å så här blev den, steg för steg:

Jag färglade armbandet, och pärlorna i öronhängena... Ville inte att det skulle bli för mkt rosa, annars hade jag ju kunnat färglägga linnet oxå, men hoppade det.

Sedan stansade jag ut massa cirklar, som jag sen sydde ihop i en lång rad..

Sen var det bara att börja "vira in lampskärmen". Insåg snart att jag i alla fall var tvungen att fästa girlangen lite, så lim-pistolen åkte fram...

Den kändes lite "kal", så jag rotade fram lite spets och fäste undertill för att mjuka upp den lite. Fördelen med denna lampa att det går väldigt lätt att förändra den igen när man tröttnat lite..

Å så klipte jag ut Jessica Alba och limmade fast henne på var sin sida om sladden. Jag fäste lite spets under till på hennes linne kant oxå, för att mjuka upp avslutet mot kjolen. Sen vek jag och snurrade upp några av cirklarna, så den inte skulle se så pedant gjord ut. Ville ha lite mer liv i den. Där av anledningen till att jag satte cirklarna lite huller om buller oxå. Det hade kunnat bli en helt annan lampa om man hade satt alla cirklar i en jämn ordning över varandra..kanske en annan gång. :-)

Så här blev den från ena sidan...

Från profil...

Och från andra sidan...

Min syster blev jätte nöjd. Och jag var glad att jag gjort en ganska orginell lampa. One of a kind liksom. Och hela lampan tog inte så särskillt lång tid att göra heller, så jag är allt bra sugen på att göra fler varrianter. Önskar bara att jag hade obegrännsat med pysseltid. ;-)

Inga kommentarer: